2013. október 20., vasárnap

So far there is no decision for 150 days – Dear Constitutional Court, the summer holiday is over!

So far there is no decision from the Constitutional Court since 150 days in the case of the lawsuit transferences, so thus not even in the BKV case which is a special case.We already wrote on the 120th day of the waiting that the Constitutional Court on the 21st of April, 2013 questioned Handó Tünde who is the president of the National Judicial Office with the lawsuits transferences and with the constitutional complaint in the connection of Miklós Hagyó and his associates. The complaint was born because they transferred the BKV case to the Kecskemét Tribunal (which Tribunal is already proved with political bias in the Zuschlag case) without the possibility of a remedy against the decision. The questioning happened with the exclusion of the public and the concerned people. 

Journalists asked the Constitutional Court in the summer in the connection of the decision and they asked the following questions:

- If everyone admitted that the lawsuit transferences were against the law, then for what do we have to wait with their position in this question?

- When will they have a decision in the earlier transferred lawsuits including the especially interested BKV case transference?

- Is it conceivable that the Constitutional Court is unsure in the decision in a situation in which it already decided, in which the government took actions and in which Europe is agreed?

First for their letter they got the answer that the discussion of the case will continue after the judgment break but unfortunately they couldn’t tell us that around when they will have the decision. After the summer break they wrote again to the Constitutional Court but they didn’t get any substantive answer.

The judgment break is over however there is no decision yet, in turn in our blog the situated counter says that the questioning had been in 150 days.


Source: http://hagyodosszie.blog.hu/2013/09/20/mar_150_napja_nincs_dontes_vege_a_nyari_szunetnek_kedves_alkotmanybirosag

Original:

Már 150 napja nincs döntés – Vége a nyári szünetnek, kedves Alkotmánybíróság!

Immáron 150 napja nem döntött az Alkotmánybíróság a peráthelyezések, így a kiemelt jelentőségű BKV-ügy kapcsán sem.


A várakozás 120. napján már megírtuk, hogy 2013 április 21-én Handó Tündét, az Országos Bírói Hivatal elnökét meghallgatta az Alkotmánybíróság (AB) a peráthelyezési ügyekkel kapcsolatban, illetve a Hagyó Miklós és társai alkotmányjogi panaszával összefüggésben. A panasz azért született, mert a BKV-pert úgy helyezték át - a politikai elfogultságát már a Zuschlag-ügyben bizonyított - Kecskeméti Törvényszékre, hogy a döntés ellen jogorvoslati lehetőség nem volt. A meghallgatás a nyilvánosság és az érintettek kizárásával történt meg.

Újságírók már nyáron megkeresték az Alkotmánybíróságot a döntés kapcsán, és a következő kérdéseket tették fel:

- Ha már mindenki elismerte, hogy jogellenes a peráthelyezés, akkor mire kell még várni az ezzel kapcsolatos állásfoglalással?

- Mikor születik döntés a korábban áthelyezett peres ügyek, köztük a kiemelkedő érdeklődés kísérte BKV-per áthelyezésével kapcsolatban?

- Elképzelhető, hogy az Alkotmánybíróság bizonytalan a döntésben egy olyan helyzetben, amiben korábban már egyszer döntött, amiben a kormány is cselekedett, és amiben Európa egyetért?

Levelükre először azt a választ kapták, hogy az ügy tárgyalása az ítélkezési szünetet követően fog folytatódni, de azt sajnos nem tudták megmondani, hogy mikorra várható döntés. A nyári szünet elmúltával újra írtak az Alkotmánybíróságnak, de érdemi választ ekkor sem kaptak.

Az ítélkezési szünetnek vége, döntés azonban még mindig nincs, pedig a blogunkon elhelyezett számláló jelzése szerint, a meghallgatás óta már 150 nap telt el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése