2013. július 24., szerda

A new memorial stone was unveiled in the public cemeteryfor the 1848/49 gypsy heroes


On March 14 at 2:00 o’clock pm., in the Budapest New Public Cemetery at the „freedom fighters of 1848/49 plot, a memorial stone was solemnly inaugurated for the Rom (gypsy)national defense soldiers, the national guards and heroes who died a heroic death in 1848/49.




In Hungary, up to now no memorial stone had ever been inaugurated for the Rom (gypsy) freedom fighters of the said revolution.

Erecting a memorial stone was initiated by Miklós Hagyó Deputy Mayor as a private citizen and in his ceremonial speech, he explained that his plan ripened when he became aware of the fact that there was evidence of anti gypsy passions arising in the population of the country, who, for all intense and purposes forgot the crucial role the Rom’s played in our common history not to speak of 1848/49- where they took part in the nation’s progress for freedom. The enlisted Rom (gypsy) volunteers and recruits of the National Defense and National Guard shouldering their other countrymen. fought the revolution as true patriots. He cited some examples of Rom heroes and their heroic deaths.

The co-organizers of the celebration were the Gypsy Council (FCÖ) and the Budapest Funeral Institute Ltd.

István Makai, President of FCÖ stated in his address, the importance of this initiative and the worthiness of the 489 rom heroes of 1848, emphasizing these positive examples and traditions. He mentioned that the Rom minority Self-government will, in the near future organize a comprehensive succession of essentially schools and youth oriented initiatives, with the hope of dissipating the anti-Rom bias passions of the population thereby.

Miklós Hagyó stated the following ”On this year’s 160th anniversary of the outbreak of the revolution, I would like to see at this memorial stone within a few years a monument erected on this site, representing Rom’s who died heroic deaths in the revolution of 1848/49. He Announced that he has launched a donation campaign to collect funds for the cost of the monument and at his request, the Budapest Funeral Institute opened a special bank account , at OTP Bank PLC 11794008-20529853 established for this purpose and that a $ 300,000-first transfer donation had already been made to this account.


This heartwarming ceremony came to an end with the wreathing of the memorial stone accompanied by Zoltán Mág and his orchestra making it even more memorable.

Source: http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=20079 (the main source was the hagyomiklos.hu, but it ceased)


Original:

Az 1848-1849-es szabadságharc zsidó és roma hőseire emlékeztek

Vasárnap koszorúzást és katonai tiszteletadás melletti megemlékezést tartottak az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc zsidó hőseit méltatva Budapesten.

A vasárnapi ünnepségen Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke elmondta, hogy 1848-ban a forradalom eszméi futótűzként terjedtek az országban, ami mellé odaálltak a zsidók is, mert `úgy érezték, az egyenlőség eszméje rájuk is vonatkozik`, és itt a környező országokhoz képest több szabadságot kaptak.

Az elnök kiemelte: annak ellenére, hogy a forradalom vívmányait összefoglaló áprilisi törvények nem valósították meg a zsidóság emancipációját, tömegesen jelentkeztek a nemzetőrségbe, mert `nem csak otthonuknak, hanem hazájuknak is tekintették ezt a földet`. Ennek eredményeként megvalósult a magyar társadalommal való történelmi összeolvadásuk, ami a második világháborúig megmaradt - közölte.

Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) elnöke megjegyezte: a magyar zsidóság a szabadságért és a függetlenségért harcolt, áldozataiért pedig hazát kapott cserébe, ám `ez nem tartott sokáig`, mert ahogy fogalmazott: `a kokárdáért cserébe sárga csillagot kaptak`.

Róbert Péter, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem tanára, a Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság tagja arra emlékeztetett, hogy a zsidóknak a forradalom idején nem volt állampolgári joguk, ugyanakkor legalább 10-12 ezren, más becslések szerint pedig 20 ezren harcoltak a magyar honvédségben. Ez azt jelenti, hogy számarányukat jóval meghaladó arányban harcoltak a magyar szabadságért. A hadsereg lovakkal való ellátása, orvosi gondozása is javarészt zsidókhoz köthető, mint ahogy a hírszerzésben is jelentős szerepet játszottak, mert kereskedőként sok helyen megfordultak, és az áruk mellett az információkat is szállították - folytatta.

Az emlékünnepség után a Bálint Zsidó Közösségi Házban tartott konferencián Schweitzer Gábor történész az 1848-1849-es napló és memoárirodalmat elemezve kiemelte, hogy katonatisztek, polgárok és rabbik egyaránt írtak visszaemlékezéseket az eseményekről. Így a március 15-ei forradalom, a nemzetőrség és a csaták zsidó vonatkozásai, valamint az 1849. július 28-án hozott zsidó emancipációs törvény is visszhangot keltett a korabeli naplóírók körében.

Elmondta, hogy az egyik emlékező írás szerint a zsidók ugyanúgy ragaszkodtak a kokárdához, mint magyar honfitársaik, más forrás pedig arra utalt, hogy eleinte elutasították a zsidók nemzetőrségbe való jelentkezését, majd a harci események bekövetkeztével tömegesen vették fel őket a hadseregbe. A pákozdi csatában már több században is szolgátak zsidók. Szólt arról, hogy a naplóírók a zsidó pogromokról is beszámoltak, így szóba kerültek egyebek mellett a székesfehérvári, a pozsonyi és az érsekújvári atrocitások. Osztrovszki József szegedi tiszt feljegyzését is ismertette, amely szerint egy 18 éves zsidó fiú "oroszlánként harcolt, és (...) fegyverrel kezében lehelte ki nemes lelkét".

A konferencián Szarka Lajos hévízi múzeumigazgató a Zala megyei zsidók reformkori és forradalmi szerepéről tartott előadást. Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy ez a megye hagyományosan a szabadelvű politikai meggyőződéséről volt ismert.

Az 1848-49-es szabadságharc roma honvédeinek szentelt emlékkő felállítását magánemberként kezdeményező Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes beszédében hangsúlyozta: többet tudunk a szabadságharc szerb, lengyel, vagy horvát katonáiról, mint a roma katonákról, pedig szép számmal voltak a hadseregben önkéntes és sorozott roma katonák is. "Akadtak, akik mindössze 13 évesen és akadt olyan is, aki 58 évesen állt a szabadság zászlaja alá, teljes 12 és 24 tagú cigányzenekarok álltak be tábori muzsikusnak" - mondta. Szerinte ezek a roma katonák ott voltak a csatamezőkön is, ezért nem szabad lebecsülni szerepüket.

Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke elmondta: a cigányok ott voltak a magyar történelem sorsfordító eseményeinél és aktív részesei voltak. "Hősök voltak, hősi halottak voltak" - mondta."Kitörölhetetlenül részesei vagyunk a magyar történelemnek, (...) egy országban élünk, nem lehet innen minket kitaszítani, nem is akarunk elmenni. Egy megoldás lehet, a békesség" - mondta.

A kezdeményező, Hagyó Miklós, háromszázezer forinttal támogatta az emlékkő felállítását, valamint közadakozást indított, hogy méltó emlékhelyet tudjanak kialakítani a roma honvédeknek. A táblaavató előtt Mága Zoltán a Kossuth Lajos azt üzente című dalt játszotta el hegedűn, melyet a feljegyzések szerint először egy roma zenekar játszott el a szabadságharc idején.

(Múlt-kor/MTI)

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése